Je nek uitsteken, ballen hebben. Gewoon doen!
Ondernemen anno 2018 draait niet langer om het schrijven van een businessplan, de bank bezoeken en hopen dat zij jouw plan begrijpen en je een start mag maken. Nee, ondernemen anno 2018 is doen. En wel nu, voordat het te laat is.
Bij Bram Niessink (23) is het ondernemerschap met de paplepel in gegoten. Wij spraken deze bevlogen jonge ondernemer en vroegen ons af hoe hij zijn business heeft aangepakt.
“BYB Amsterdam is mijn bedrijf en ik maak costum-made caps. Ik ben dit gestart toen ik nog niet eens de opleiding AMFI aan Hogeschool van Amsterdam volgde. Van mode wist ik helemaal niets! Maar het is ontstaan doordat ik mij enorm verveelde in de avonduren tijdens mijn stageliep in Duitsland. Ik woonde bij de eigenaar in huis, sportte veel, maar voor de rest had ik niks te doen. Ik was via het internet opzoek naar een petje.
In die tijd zag je veel petjes van grote merken, maar ik zocht iets dat je kocht voor de kwaliteit en waar het merk ondergeschikt was. Zo stuitte ik tegen een Youtube filmpje over ‘How to make a cap’. Die heb ik trouwens nog steeds bewaard! Ik heb een patroon getekend en ben toen opzoek gegaan naar exclusieve materialen. Alle grote merken hadden wel petjes, maar deze waren een verlening van hun bestaande lijnen. Ik wil iets neerzetten dat op zichzelf stond en waar het draaide om exclusieve materialen. Zo kwam ik uit op goud, dure stoffen en leer.
Met mijn patroontje ben ik gaan spelen. Elk merk heeft een herkenning. Dat werd bij mij een blauw dopje. Zoals Louboutin rode zolen heeft. Ik heb zelf een petje in elkaar genaaid en dat heb ik op Instagram gezet. Tot mijn grote verbazing ontving ik een privé bericht van een man uit Saoedi-Arabië. Hij wilde mijn petjes in krokodillenleer en pythonleer. Ja, toen ik research ging doen, kwam ik erachter dat het allemaal niet zo makkelijk ging. Invoeren van leer mag, maar dat gaat per meters. Ik had maar een klein stukje nodig. Dus toen mijn vader naar Amerika ging, heb ik hem gevraagd of hij een stukje leer wilde meenemen. Via een officiële farm heeft hij een stukje meegenomen. Maar ik had best een uitdaging: ik had geen atelier die enkele stuks wilde maken, had helemaal geen verstand van deze business, maar ik had wel een klant die drie petjes van leer wilde a raison van €1200,00 euro! Uiteindelijk heb ik een atelier gevonden, heb een logo ontwikkelt en ik ging in zaken. Ik heb een bedrag van mijn vader geleend (inmiddels netjes terugbetaald) en heb mijn eerste collectie gemaakt. Deze heb ik drie jaar geleden gelanceerd tijdens ADE. Het zag er niet uit: kleuren waarvan ik dacht dat het mooi zou zijn, fits die echt niet mooi zaten. Maar ja, ik kwam net kijken. Ik had één zwarte pet en die verkocht goed. Inmiddels had ik best wat kosten gemaakt, dus moest echt gaan verkopen. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben bij de winkel FOUR terecht gekomen. Daar heb ik steeds weer aangeklopt totdat zij een gesprek met mij wilde. Helaas kreeg ik te horen dat ik niet bekend genoeg was… Alsnog hebben zij mijn caps in de winkel gelegd en het verkocht. Met dat geld heb ik een tweede collectie gemaakt en dat heb ik wel anders aangepakt.
Inmiddels ben ik als mens gegroeid, maar ook binnen mijn business. En zijn we vijf collecties verder! Exclusiviteit is wat mensen willen. Dat houdt in dat mijn lijn ook niet bij alle winkels komt te liggen. Op dit moment zijn de caps verkrijgbaar bij LABELS en bij FOUR. Vanuit hier wil ik bouwen aan mijn merk voor de internationale markt. Ik krijg veel aanvragen binnen, maar ik doe nog steeds alles alleen.
Ik geloof niet meer in seizoenen. Mensen willen iets persoonlijks. Personalisatie binnen het maken van caps wil ik uitbouwen, maar dat houdt wel in dat alle technische mogelijkheden er moeten zijn. Je moet op één plek alles hebben liggen. Van patronen, stoffen tot de machines die het maken. Het idee is dat men fysiek de winkel moet bezoeken en daar je cap samenstellen. Natuurlijk zal ik mijn zwarte lijn behouden en die zal online verkrijgbaar zijn, maar ik wil af van collecties. Dat is gewoon niet meer van deze tijd.”
Start-up
“BYB Amsterdam is gestart vanuit een gemis naar iets en is gedreven door passie. Of dit anders had geweest als ik een businessplan had geschreven en naar de bank was gegaan? Tja, je hebt het geld, maar dan? Ik wist niks! Mijn petjes hadden een blauw knoopje en blauwe stiksels. Hoe bedenk je het! Natuurlijk heb ik vaak gedacht: ‘Waar ben ik mee bezig!’ Daarin heeft mijn vader mij enorm gesteund. Die zei altijd: ‘Bram, je moet schijt hebben aan de rest en niet zoveel om je heen kijken wat anderen doen.’ Dat heeft mij wel de push gegeven om door te zetten.
Ik zit vol ideeën voor BYB Amsterdam en ik ben bezig met een next step. John Paul DeJoria – founder Paul Mitchell – is voor mij een groot voorbeeld. Ik heb hier stagegelopen en de manier hoe hij werkt en zich niet laat beperken, vind ik bijzonder. Naast alle haarlijnen heeft hij ook een tequila merk bijvoorbeeld. En zo zie ik mijn toekomst ook. Ik zal mij niet laten beperken tot alleen de petten want ik vind cosmetica ook heel leuk. Met een modieuze achtergrond is je kijk op cosmetica zo anders en ik denk echt dat je een voorsprong hebt. Ik ben nu bezig met het ontwikkelen van een parfumlijn en ik merk dat mijn mode-achtergrond hier goed voor kan gebruiken. Maar stoppen met mijn petten? Nee, dat is toch wel mijn kindje.”
Instagram: bybamsterdam